»Op zijn kop
De afgelopen weken heb ik me even teruggetrokken in de rimboe van één van de armste landen ter wereld. Niks geen radio, tv, kranten of internet. Daar is geen geld voor en de mensen die er wonen, hebben er ook geen tijd voor. Die zijn bezig zichzelf in leven te houden en hun leefomgeving te verbeteren. Allemaal individualistisch. Alleen als het moet is er samenwerking, bijvoorbeeld bij het inrichten van een marktplaats om hun goederen te verkopen of het vervoer van hun goederen naar die markt. Sommigen moeten anderhalf lopen naar hun akker om daar te werken op het land. De meeste hebben een eigen stukje land. Niet dat ze elkaar helpen, maar elkaar dwarszitten doen ze ook niet. Af en toe hebben ze een soort algemene vergadering en dat is het. Bij het krieken van de dag aan het werk, en `s-avonds vroeg naar bed. Geen disco’s, feesten of andere activiteiten. Zeven dagen in de week, deze mensen weten niet beter. Ze vroegen me wel naar hoe het in Nederland was, en hoewel de meeste begrepen wat het sociale systeem is, druiste het in tegen hun principes. Allemaal verhelderend die éénvoud. Weer terug in Nederland, was die éénvoud snel verdwenen. Ik vertrok toen de vakbonden en een paar honderdduizend landgenoten riepen dat Nederland beter verdient. Tot op de dag van vandaag begrijp ik niet waarom. Wat hebben we dan zo goed gedaan in Nederland? Waarom verdienen we beter? Jarenlang is het ons extreem voor de wind gegaan, maar nu de wind wat uit de zeilen is gehaald, beginnen we allemaal te klagen. We verliezen onze voorsprong in de wereld, maar behoren nog steeds tot best presterende landen in de wereld, maar verdienen we daarom beter? Ik vind van niet.
Daarin word ik alleen maar gesterkt als ik zie hoe in drie en een halve week het koele Nederland ineens een vuurpot is geworden, waar mensen ineens niet meer vrij over straat durven, bang zijn voor hun mening enzovoorts. Wat is er in die drie en een halve week gebeurd. In basis een moord op een bekende Nederlander die zei wat hij meende te moeten zeggen. Een idioot die meende daar iets "uit naam van een bevolkingsgroep" aan te moeten doen. Je kan wel roepen dat je iets in naam van iemand of wat dan ook doet, een ieder is en blijft verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden. Althans dat dacht ik. Ineens scheren we hele bevolkingsgroepen over één kam en doen we ineens alsof we een massale vijand hebben. Die vijand is er niet, alleen tussen onze oren. Ja als je een groepje malloten de vijand gaat noemen, okee, maar dan zijn ook de voetbalvandalen onze vijanden, of rechts extremisten of.... Iedereen heeft vijanden, ook al zullen de meeste beweren van niet. Maar dat inzicht is ineens weg. Je kan geen tv of radio meer aanzetten of we hebben het over de verhoudingen tussen Nederlanders (wie zijn dat?) en de Moslims (wie zijn dat?). Gaan we straks ook twijfelen aan de Chinezen of Japanners of Amerikanen.  Waarom kunnen we ons hier niet gewoon bezig houden met ons eigen situatie en ons niet al te veel bemoeien met de buren. Zolang iedereen zijn of haar best doet zijn of haar eigen leven in stand te houden, dan is er geen ruzie nodig. Geen achterdocht, hoeven we geen moskeeën te bewaken, hoeft Rombouts geen brieven aan de Bossche bevolking te sturen, en is er zelfs geen politie nodig bij voetbalwedstrijden. Ik vrees echter dat zoiets in Nederland een utopie is en wat dat betreft kunnen we nog veel leren van die arme boeren, waar ik de afgelopen weken tussen heb gezeten. Het enige wat zij vroegen van de overheid was wat voorzieningen in het kader van de volksgezondheid en educatie. Voor de rest gingen ze hun eigen gang en juist als de overheid zich met hun werk begon te bemoeien, bijvoorbeeld door te zeggen dat ze geen bossen meer mochten kappen, werd het hommeles. Maar zelfs daar kwamen ze uit. Deze mensen hebben het niet breed. Ze hebben geen of amper elektriciteit, voldoende schoon drinkwater en dergelijke. Geen welvaart, maar ze waren wel gelukkig. Waarom? Omdat ze vrij waren.
Hier in Nederland zijn we dat al lang vergeten hoe vrijheid ook al weer werkte. Telkenmale vragen we de overheid om ons te helpen, blijkbaar omdat veel mensen niet meer in staat zijn om hun eigen problemen op te lossen. De overheid moet maar overal voor zorgen. En met de angst die we ons aanpraten, krijgt de overheid steeds meer de functie van ' Big Brother is Watching You'. Maar de overheid is geen Big Brother en moet dat ook zeker niet zo zijn. Wordt het niet weer eens tijd dat we als burgers onze eigen verantwoordelijkheid nemen en, in plaats van elkaar tegen te werken, gewoon proberen alleen, dan wel samen, te komen tot een rustig leven. Dat zal wellicht ten koste gaan van wat welvaart, maar komt ons welzijn zeker ten goede. Maar ik betwijfel of er nog veel mensen zijn die weten wat het verschil is tussen welvaart en welzijn, vertrouwen en wantrouwen. Het is net de wereld op zijn kop.
Deze column is 30 keer bekeken
Er is 0 maal op deze column gereageerd
____________________________________________________________________________________
Laatste 10 columns
3 oktober 2009:De stad als marketing object? (0)«
17 juli 2009:
Hosteleria (0)«
17 mei 2009:
Geld voor gouden eieren (0)«
21 april 2009:
Geen politiek meer (0)«
6 april 2009:
Nutsbedrijven onverantwoord bezig? (0)«
28 maart 2009:
Cultuurbarbarisme of onbenul? (0)«
8 februari 2009:
Geloven in eerlijkheid (0)«
1 februari 2009:
Vrije meningen (0)«
18 januari 2009:
Wonen is een probleem (0)«
2 januari 2009:
Niet het beste wensen (0)«
Meer columns in het Column archief
(totaal 53 columns)
Laatste reacties op columns
14–Feb–09, 09:40:55 Erik van Vliet:De stilte rondom Boschtion«
3–Dec–08, 23:48:14 Alfred:
De stilte rondom Boschtion«
1–Dec–08, 17:52:35 HH:
De stilte rondom Boschtion«
29–Nov–08, 00:04:57 Alfred:
De stilte rondom Boschtion«
27–Nov–08, 14:01:48 HH:
De stilte rondom Boschtion«
Er zijn in totaal 6 reacties
Laatste 10 berichten
25 juni 2011:Meer tijdelijke natuur (0)«
14 juni 2011:
Jongeren centrum niet noodzakelijk (0)«
14 juni 2011:
Toekomst theater (0)«
9 juni 2011:
FC Den Bosch nog niet gered (0)«
13 februari 2011:
VVD wil garanties voor verkoop Kruithuis (0)«
12 februari 2011:
Divers protesteert bij B&W (0)«
27 januari 2011:
Wietpas tegen wil en dank (0)«
27 januari 2011:
Geen steun voor onderzoek (0)«
13 januari 2011:
Terughoudendheid bij ontwikkelen bedrijfsterreinen (0)«
12 januari 2011:
Aandacht voor anti-krakers (0)«
Meer berichten in het Nieuwsarchief
(totaal 251 berichten)