• Disclaimer|
  • Contact


»Leefbaarheid in wijken niet te definiëren

Auteur: Alfred Heeroma geplaatst op 17 april 2008

De Rekenkamer van de gemeente heeft een onderzoek verricht naar de leefbaarheid in wijken. Het definiëren van leefbaarheid blijkt erg lastig, omdat het uit veel deelfacetten bestaat. Er verschijnen wel regelmatig allerlei rapporten over de deelfacetten zoals de veiligheidsmonitor, onderzoek naar armoede, woningmarktonderzoeken en onderzoek bijzondere groepen. Daarnaast valt leefbaarheid niet altijd in cijfers te vatten, want het gaat ook ervaringen van bewoners. Een algemeen beleid voor leefbaarheidbeleid is dan ook niet mogelijk en dat maakt sturing door de gemeenteraad moeilijk. Wel wordt gestuurd op de deelprojecten.

In veel gevallen is het meten van resultaten van leefbaarheid ook lastig. Zo zijn er allerlei activiteiten waarvan men wel het gevoel heeft dat het positief uitwerkt op de leefbaarheid, maar onderbouwing van die gevoelens is er niet. Ook kan er geen stedelijk beleid gevolgd worden, omdat er grote verschillen zijn op wijk en zelfs buurtniveau. Het Wijkgericht werken is dan ook een belangrijk instrument voor het uitvoeren van beleid. Belangrijk is dat er een goede communicatie is tussen gemeente en bewoners en dat er geen beloften gedaan mogen worden die niet waar te maken zijn. Als iets toch niet gerealiseerd kan worden, dan moet duidelijk aangegeven worden waarom dat niet kan.

De rekenkamer constateert ook dat het moeilijk is om de financiële bestedingen van projecten af te zetten tegen het behaalde resultaat. De fysieke peiler (woningbouw, inrichting openbare ruimte) blijkt veruit de grootste financiële investering te zijn, gevolgd door de sociale peiler (bijvoorbeeld veiligheid, huiselijk geweld). De economische peiler (bijvoorbeeld winkelcentra) is een ondergeschoven punt. Toch geeft de rekenkamer aan dat het huidige beleid goed verloopt, maar dat er wel diverse valkuilen zijn. Een algemeen kaderstellend beleid voor leefbaarheid wordt dan ook niet gezien als een noodzakelijkheid. De Rekenkamer geeft wel aan dat een algemeen debat in de gemeenteraad wel nuttig kan zijn.

Leefbaarheid heeft met veel zaken te maken. Hierbij valt denken aan wonen, inrichting openbare ruimte, veiligheid, sport en economie. Sommige zaken zijn objectief te meten, maar het ook om subjectieve zaken (beleving). Die beleving verschilt per wijk, bevolkingsgroep of zelfs individu.
In het kader van het Grote Steden Beleid (GSB) wordt € 471 miljoen besteed (2005 tot 2009). Veel van dit geld wordt besteed aan renovatie, sloop en nieuwbouw evenals aan sociale programma’s. Daarnaast is gemeente een paar jaar geleden begonnen met het Wijkgericht werken, dat thema’s rondom leefbaarheid op wijkniveau behandelt. Door de veelzijdigheid van thema’s zijn er diverse partijen bij betrokken zoals politie, corporaties en Divers. De gemeente zou de vanuit haar functie (als grootste financier) de regie moeten voeren, maar onduidelijk is met welke richtlijnen of doelstellingen ze dat moet doen. Er is weinig aandacht voor de economische peiler, terwijl die wel kan bijdragen tot verbetering van de leefbaarheid. Daarom zou er een betere afstemming moeten komen tussen de drie peilers.

De rekenkamer heeft een groot aantal documenten en raadsvoorstellen onderzocht en uiteindelijk 3 wijken nader bekeken. Het gaat om Deuteren, Orthen Links en Barten Noord. Het gaat in alle 3 gevallen om aandachtswijken met meerdere problemen. De rekenkamer heeft gesproken met betrokken en gekeken hoe beleid in de praktijk is besproken en uitgevoerd. Ook is gekeken wat de resultaten zijn van die uitvoer. De gemeenteraad heeft in geen van buurten een integraal inhoudelijk kader vastgesteld. Wel zijn er voor onderdelen van het beleid en doelstellingen kaders gesteld. Alle drie wijken vallen onder het GSB en de gemeente geeft daar uitvoer aan door fysieke aanpak in de vorm van aanpassing van de woningvoorraad en aanpak van sociale achterstand. Doel is om de GSB aandacht af te bouwen. De gemeenteraad beschikt wel over de beschreven methodieken en beschrijvingen van de wijken. Er is echter wel een onduidelijkheid tussen doelstellingen en problemen. Zo worden werkloosheid, vroegtijdig schoolverlaten en inkomenssituatie wel als problemen genoemd, maar niet genoemd in de doelstellingen van de wijkaanpak. Er is geen samenhang tussen de probleemstellingen en de wijze waarop naar een oplossing wordt gewerkt, waardoor de kans bestaat dat men in het beleid de weg kwijt raakt.

In de drie onderzochte buurten is wel duidelijk welke problemen er zijn, maar het is niet duidelijk met welke financiële middelen de fysieke en sociale maatregelen gepaard gaan. De fysieke aanpak bestaat vaak uit sloop en nieuwbouw met als doel de leefbaarheid te verbeteren, maar onduidelijk is of dit ook lukt. Bovendien is het traject van de fysieke aanpak lang, wat tot een ongewenste situatie kan leiden (zoals in Orthen Links). De reden is dat niet alle fysieke ingrepen tegelijk kunnen worden uitgevoerd, omdat dit planmatig bijna onmogelijk is. Hierdoor kan een verbetering van de sociale structuur in een buurt in het gedrang komen, ondanks de veelheid aan initiatieven en betrokkenheid van de bewoners. Dit komt omdat er te weinig samenhang is van de fysieke aanpak met de sociale en economische aanpak van buurten. Er zijn wel genoeg documenten die monitoren hoe situaties zijn, maar aan samenhang ontbreekt het. Dat wil niet zeggen dat het gevoerde beleid op onderdelen slecht is. De rekenkamer adviseert dan ook dat gemeenteraad een systematisch overzicht krijgt, zodat sturing beter kan. Ook is onvoldoende duidelijk wat de effectiviteit van gevoerd beleid is, wat niet wil zeggen dat het niet effectief is. Zo is het gevoel dat het koppelproject (waar bijvoorbeeld politie en Divers samen kleinschalige sociale problemen oplossen) goed werkt, maar de werkelijke effectiviteit is niet bekend.

De rekenkamer geeft ook aan dat er meer flexibiliteit moet komen, zeker als het gaat kleinschalige probleem oplossingen. Hierdoor komen bewonersinitiatieven, die vaak weinig kosten, in het gedrang.

Het college heeft aangegeven dat er geen sprake is van een leefbaarheidbeleid, maar dat leefbaarheid de resultante is van het (diverse) beleid dat wordt gevoerd. Leefbaarheid beschouwt het college als de wijze waarop buurtbewoners hun omgeving ervaren. Dat hierin grote verschillen zitten is ook duidelijk en daarom het college gekozen voor wijkgericht werken. Het college geeft toe dat toe nu toe de effectiviteit tot nu toe onduidelijk is, maar wil dit meer gaan verankeren in het (financieel) jaarverslag.

De gemeenteraad heeft kennisgenomen van het rapport en kan zich er in vinden. Het voorgestelde debat over dit onderwerp vinden de meeste fracties op dit moment niet nodig, maar in een later stadium is dit wel een optie.



Dit bericht is 2225 maal bekeken
Er is 0 maal op dit bericht gereageerd

____________________________________________________________________________________
wegens vele spam reacties is reageren tijdelijk niet mogelijk

Laatste 10 berichten

25 juni 2011:
Meer tijdelijke natuur (0)«
14 juni 2011:
Jongeren centrum niet noodzakelijk (0)«
14 juni 2011:
Toekomst theater (0)«
9 juni 2011:
FC Den Bosch nog niet gered (0)«
13 februari 2011:
VVD wil garanties voor verkoop Kruithuis (0)«
12 februari 2011:
Divers protesteert bij B&W (0)«
27 januari 2011:
Wietpas tegen wil en dank (0)«
27 januari 2011:
Geen steun voor onderzoek (0)«
13 januari 2011:
Terughoudendheid bij ontwikkelen bedrijfsterreinen (0)«
12 januari 2011:
Aandacht voor anti-krakers (0)«

Meer berichten in het Nieuwsarchief
(totaal 251 berichten)

Laatste 10 columns

3 oktober 2009:
De stad als marketing object? (0)«
17 juli 2009:
Hosteleria (0)«
17 mei 2009:
Geld voor gouden eieren (0)«
21 april 2009:
Geen politiek meer (0)«
6 april 2009:
Nutsbedrijven onverantwoord bezig? (0)«
28 maart 2009:
Cultuurbarbarisme of onbenul? (0)«
8 februari 2009:
Geloven in eerlijkheid (0)«
1 februari 2009:
Vrije meningen (0)«
18 januari 2009:
Wonen is een probleem (0)«
2 januari 2009:
Niet het beste wensen (0)«

Meer columns in het Column archief
(totaal 53 columns)

Laatste reacties op nieuws

20–Jun–09, 06:44:16 Ronald Rijken:
Markt officieel geopend«
17–May–09, 10:13:31 Alfred:
Aantal inwoners neemt verder toe«
13–May–09, 12:02:15 DS:
Aantal inwoners neemt verder toe«
12–May–09, 00:47:26 Ruben hater:
Wethouder teruggefloten inzake jongerencentrum«
22–Apr–09, 09:33:53 Henny Kappen:
Ontwikkeling Coudewater«

Er zijn in totaal 15 reacties
 

© Stadsnieuws 's-Hertogenbosch, 2004 - 2010.