Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer

De arrogantie van de Bossche welvaart

3 april 2005

Na weer enige maanden in een paar armlastige buitenlanden vertoefd te hebben, ben ik weer enkele weken terug in het Bossche. De stad doet alsof er van alles gebeurt, maar in feite is alles nog gewoon bij het oude gebleven. Wat een verschil met waar ik net vandaan kom. Dat zijn plekken waar geen sprake van bestuur is. Daar komen de burgers bij elkaar en bespreken wat ze belangrijk vinden en pakken het dan gewoon aan. Hoe eenvoudig kan armoede zijn. Hier praten ze 18 jaar over een randweg, die er nu eindelijk lijkt te komen. Ook worden de ziekenhuizen op één plek gebouwd (die van locatie Willem-Alexander, voor de efficiëntie wellicht heel goed, maar ook hier is weer niet verder gekeken dan de gemeentegrenzen. Zo heb ik al klachten gehoord van mensen uit Lith en Maren-Kessel die nu nog verder van een ziekenhuis komen te zitten, omdat ook in Oss een reorganisatie heeft plaatsgevonden). Maar eerlijk is eerlijk, waar ik net vandaan kom, moeten mensen soms 3 of 4 uur rijden voordat er überhaupt zoiets als een arts te vinden is.

En wat heeft men nog meer bedacht in het Bossche? Nou niet veel. De al jaren gaande discussie over de herinrichting van de Markt lijkt aan een einde te komen en wat doen de politieke partijen? Ze gaan nu eindelijk een enquête houden. Een beetje laat zou ik zeggen. Opvallend daarbij is dat wat betreft de ondergrondse parkeergarage de partijen het echt te laat vonden voor een referendum (ingediend door het clubje van 10). Wat is het toch met de politiek hier in het Bossche. Men lanceert een plan, laat het vervolgens jaren rustig sudderen en dan ineens wordt het vuurtje opgestookt.

Nu is het niet zo dat de politieke partijen niet helemaal niks doen. Een aantal partijen organiseren regelmatig informatie avonden over bepaalde onderwerpen, maar hoewel inhoudelijk vaak interessant, komt er maar verdomd weinig uit. Pas als iets een commissievergadering wordt besproken, dan komt er actie. Zoals bij de bestrijding van jeugdcriminaliteit of de ontwikkeling van het Zuiderpark.  

Maar dat zijn allemaal grote zaken. Ook belangrijk, maar wat ik op mijn buitenlandse trip heb geleerd, is dat juist datgene wat mensen direct raakt, het meeste invloed heeft op de beeldvorming van de leiders. Zo kon het een aantal boeren veel minder boeien dat er marktstandplaatsen moesten worden aangevraagd in de stad die 25 km verderop lag, dan het feit dat er was voorgesteld dat er niet meer waterputten mochten worden geslagen om het land de irrigeren.

En ook in het Bossche lijkt men nog al eens voorbij te gaan persoonlijke zaken. Reden voor SBS om maar eens rapportage te maken over Barten-Noord, waar dan volgens velen ook weer een vertekend beeld naar voren komt. Het feit dat SBS er een aanleiding toe ziet, is in mijn opinie al iets waar het stadsbestuur ergens tekort is geschoten. Ook het feit dat de kraakbeweging weer steeds actiever wordt in stad (na jarenlange relatieve rust) is een teken aan de wand. Het is nu nog wachten tot de mensen echt de straat opgaan om te demonstreren. Maar ja de enigen die de straat op gaan zijn de FC Den Bosch aanhangers en die hebben er dan maar meteen weer een zooitje van gemaakt. En juist mensen vragen zich af waarom er zoveel aandacht voor hun is. En ook waarom er zo weinig geld is, dat ze maar beginnen met wietplantages.

Zouden die mensen dan echt zo dom zijn als wordt voorgespiegeld in die SBS reportages? Dan is er niet alleen sprake van arrogantie van de welvaart, maar die van de armoede.

Auteur: Gebome