Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer

Niet het beste wensen

2 januari 2009

Het nieuwe jaar is begonnen en we wensen iedereen weer het beste. Op zich is dat heel positief en sociaal, maar als je er over gaat nadenken, dan kom je toch tot andere inzichten.

2008 is toch wel het jaar dat we naast onze schoenen zijn gaan lopen. Niet verstandig, want het blijkt nu dat je daar vervelende blaren van kan krijgen. Nu kun je die behandelen, doorprikken of afplakken, maar hoe dan ook, je zult er enige tijd last van hebben. Nu is het zo dat niemand er graag op achteruit gaat, maar als er iemand op vooruit gaat, dan houdt dit automatisch in dat er ook iemand op achteruit gaat. Dat realiseren we vaak niet. Nu de rek uit de vooruitgang is, maken we allemaal een pas op de plaats, even uithijgen en bezinnen wat we de afgelopen tijd eigenlijk hebben gedaan. Dat geldt niet alleen voor bedrijven, maar wellicht ook voor u zelf. Waar is de afgelopen jaar uw aandacht naar gegaan? Bent u materialistischer geworden en heeft het contact met uw omgeving er onder geleden? Als ik lees dat de sociale cohesie in de wijken steeds verder te zoeken is, zou het me niet eens verbazen.

Als het beste alleen maar goed genoeg voor u was, dan komt u nu voor een zware periode te staan. U zult het wellicht met iets minder moeten doen? De vraag is of dat erg is? Natuurlijk niet… met minder kan een mens ook best leven. Het is een kwestie van wennen; het wordt pas vervelend als er niets meer is. Wellicht kunnen we nu ook eens wat onthaasten en niet de hele tijd maar steeds sneller willen gaan en daarbij de weg kwijtraken. Wat dat betreft ben ik wel blij dat we nu eens op de vingers getikt worden. Wie er schuldig is aan de terugval van onze welvaart doet er eigenlijk niet zo toe. Waarschijnlijk zijn we er allemaal wel wat schuldig aan. Veel mensen zijn ook telkens op zoek naar meer geld. Zoals Youp het zei, ben je toch wel gek als je voor een half procent meer rente je geld naar IJsland brengt.

Nu we toch een pas op de plaats maken, is het wellicht ook eens goed om alles op een rijtje te zetten; wat willen we nu eigenlijk met ons leven. Ik hoor om mij heen mensen die altijd el iets te klagen hebben, maar het als je doorvraagt, dan blijken deze mensen het over het algemeen wel goed te hebben, maar is één punt waar ze zich zorgen over maken. Dat kan het milieu zijn of hun sportwereld of hun woning. Wat me wel op valt is dat dit ene negatieve aspect in het leven van mensen wel een overhand krijgt in het leven van die mensen. Ze vergeten te waarderen wat ze hebben.

Ik hoop dan ook dat mensen wat meer nuance leggen in hun uitspraken. Zo werd bij begin van de regeerperiode van de coalitie in onze stad gepleit voor het overbodig maken van de voedselbank. Iets wat ik nooit heb begrepen. Eindelijk een initiatief om medemensen te steunen en dat zou overbodig moeten worden omdat dit niet zou passen in onze welvaartsstaat. Nu zijn we 2 jaar later en de voedselbank is populairder dan ooit, ook al was daar een televisie programma voor nodig. Dit is echter wel waar het om moet gaan in deze maatschappij, niet je schamen dat er mensen zijn die het minder hebben, maar ze juist ondersteunen. De mensen die het minder hebben schamen zich al genoeg.

Ik wens u dan ook niet het beste voor 2009, maar het goede om een leuk leven te hebben. Voor de een zal dat minder zijn dan voor een ander. Ik hoop dan ook dat iedereen respecteert zoals de ander is. Toch wens ik dat mensen hier geen misbruik van maken, want veel mensen die het minder hebben, gebruiken dit als excuus om dingen te doen die we niet aanvaardbaar vinden.

Auteur: Gebome