Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer
Stadsnieuws Den Bosch| Maijweg eerste rechtvaardigste straat van Nederland

Maijweg eerste rechtvaardigste straat van Nederland

2024-04-12 17:19:50

De bewoners en de organisatoren onthulden het bordje voor de rechtvaardigste straat.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Stadsnieuws Den Bosch
De Maijweg is vanmiddag benoemd tot de meest rechtvaardige straat van Nederland. Een jury koos de Maijweg uit ruim 300 inzendingen. Daarmee beloonde de jury de vasthoudende inzet van de bewoners. Het is de eerste keer dat deze prijs werd uitgereikt.

De Maijweg is altijd een drukke weg geweest. Er reden veel auto's en ook bussen. Niet een straat waar het veilig was voor kinderen. Bewoners voerden zelfs nog acties onder het mom van 'Stop de Kindermoord'. Eerst werd het nog opgelost met verkeersdrempels. Toen de gemeente kwam met een plan om een parkeergarage te bouwen langs de Maijweg, zagen de bewoners dat niet zitten. Uiteindelijk is dit plan voor de bewoners een kans geworden om de straat autovrij te krijgen. De gemeente ging hierin mee en ondersteunde uiteindelijk het plan de bewoners. De straat is nu een oase van rust als het om het autoverkeer gaat. De bewoners hebben er (moes)tuintjes aangelegd en er een woonerf van gemaakt waar in de zomer de picknicktafels gewoon op straat gezet kunnen worden en waar kinderen veilig kunnen spelen. De gemeente mocht een parkeergarage bouwen.

De straat werd opgegeven door bewoonster Janneke nadat ze op deze mogelijkheid was gewezen door de fietsersbond. Ze was aangenaam verrast toen ze benaderd werd door de jury. Janneke gaf aan dat het wel een kwestie is van volhouden.

Met de onthulling van een bordje werd de benoeming officieel gemaakt. Het bordje moest nog snel gemonteerd worden. Aan een gevel hing nog pijp waaraan vroeger een verkeersbord hing. Jurylid Marco had respect voor de lange strijd van de bewoners. Het is volgens hem een ruimte voor de bewoners geworden.

Een belangrijke reden om de prijs toe te kennen is de functionaliteit in de straat, maar ook de niet-functionaliteit (in dit geval geen auto's). De veiligheid van de straat is van belang. Hierbij wordt gekeken naar het zogenaamde STOMP-principe. Hierbij staat niet auto centraal, maar vooral de wandelaar (Stappen) en fietser (Trappen). Daarna is er pas ruimte voor OV MaaS (Mobility as a Service) en de Privé auto. De doortastendheid van de bewoners speelde ook een belangrijke rol.

Het initiatief voor de rechtvaardigste straat is een paar jaar geleden ontstaan. Levelfour, de Fietsersbond, Natuur en Milieu en bouwbedrijf BAM hebben zich hierbij aangesloten. Bij de prijs zit ook het gebruik van een zogenaamde pumptrack, een parcours waar kinderen met fietsen over kunnen rijden. Als het aan een aantal bewoners ligt komt die een keer tijdens burendag. Dat tekent ook wel de gemeenschappelijkheid van de straat.

Het is niet zo dat er niets meer te wensen is. Er is met regelmaat nog overlast van dronken mensen en drugsgebruikers. Hier mag volgens een paar bewoners ook nog wel wat aan gedaan worden. Ze hebben er al contact gehad met de wijkmanager, maar dat heeft nog niet tot resultaat geleid.De jury gaf een korte toelichting op de benoeming terwijl bewoners toekeken
Fotograaf: Alfred Heeroma/ Stadsnieuws Den Bosch
De bewoners spraken nog na over toekenning van rechtvaardigste straat van Nederland
Fotograaf: Alfred Heeroma/ Stadsnieuws Den Bosch


Auteur: Alfred Heeroma