Nieuws?
22 januari 2006
Zaterdag wijdde het Brabants Dagblad een artikel aan haar nieuwe hoofdredacteur. Vol trots meldde ze dat voor het eerst in de geschiedenis een vrouw leiding mag geven aan het Brabants Dagblad. Dat op zich is al een vreemde benadering. Nu is het een open deur dat er in leidinggevende functies weinig vrouwen zitten, maar om dat zo te profileren, vind ik wat overtrokken. Het gaat er immers niet om dat ze vrouw is, maar dat ze bekwaam is. Dat zou ze ook zijn volgens het artikel. Maar Annemieke Besseling begeeft zich in een wespennest.Het is geen geheim dat dagbladen elk jaar steeds meer leden verliezen. Het is ook geen geheim meer dat de leeftijd van de abonnees steeds hoger is, oftewel, jongeren lezen steeds minder vaak de krant, omdat ze het meeste nieuws sneller op het internet kunnen lezen, dan de krant het brengt. Het enige sterke van een regionale krant is het lokale en regionale nieuws. Daarin blinkt het BD niet echt uit. Sinds de hervorming van de redactie afgelopen jaar is het wel beter geworden, maar of het op tijd komt, is maar zeer de vraag. Wegener, de uitgever van vele kranten, heeft namelijk op het verkeerde paard gewed, door bijna alles in te zetten op de papieren versie van het nieuws. Op internet lopen ze jaren achter bij andere media. Wegener wil daar een inhaalslag maken, maar komen daarmee veel te laat, omdat die markt al vol zit. Het is dus wachten op een verder uitdunning van de redactie en dat gaat ten koste van de kwaliteit.
En in die situatie wordt Besseling hoofdredacteur. Niet echt een rooskleurige toekomst. Haar taak is om de erfenis van Van der Meulen te keren in iets goeds. Een bijna onmogelijke taak. Aan de ene kant voelt ze koele adem van het verlies aan abonnees en aan de andere kant voelt ze hete adem van Wegener om te presteren. Dat zal niet meevallen. Daar waar Henk Mees, hoofd van de stadsredactie, in zijn columns met regelmaat het stadsbestuur onder vuur neemt, faalt de krant om de kern van het echte gevoel van deze stad weer te geven. De krant wordt nu nog vaak aangehaald door politieke partijen als het gaat om zaken die in de stad spelen, maar steeds vaker blijkt dat de krant er naast zit. Daarmee lijkt de krant de voedingsbodem van het tekortschieten van de gemeenteraad. Het lijkt erop als zou de krant nieuws creëren en dat is in strijd met journalistieke regels. De krant moet namelijk onafhankelijk nieuws brengen en daar valt aan te twijfelen.
De rol van de media in de Nederlandse samenleving is al dubieus. Wie de film Jackie Brown kent, weet welke rol de media kan hebben. Het is namelijk geen geheim dat de meeste mensen hun informatie via de media krijgen. Steeds vaker hoor ik van wijkraden dat de krant niet aanwezig is bij de vergaderingen, terwijl ze daarvoor wel uitnodigingen krijgen. Daarmee mist de krant de kern van wat er speelt in de buurten. Ze maakt gebruik van andere bronnen, die vaak slechts één kant van de zaak belichten. Meer dan eens ontstaat er een negatief beeld, wat onterecht is. Steeds vaker lees ik dat ’s-Hertogenbosch een saaie stad zou zijn, terwijl er hier zat gebeurt.
Terwijl B&W telkens krampachtig wil aantonen dat de Brabantse hoofdstad het op vele fronten goed doet, slaat de negatieve tendens over op andere media. En dat is jammer. Vele initiatieven om tot verbetering te komen van de kwaliteit van de stad, worden op die wijze de nek omgedraaid. Zo is er veel kritiek op allochtonen, terwijl die op dit moment allerlei initiatieven ontplooien om de problemen binnen hun eigen gemeenschappen op te lossen. En dat is al triest zat. Er zijn namelijk al eerder initiatieven door deze gemeenschappen ondernomen om de kloof tussen de allochtonen en autochtonen op te lossen, maar de handreikingen faalden telkens. De media zou hier een veel belangrijkere rol kunnen spelen, maar ik krijg het vermoeden dat ze dit niet doen, omdat, als ze dat doen, nieuws ook beïnvloed zou worden. Met de aanstaande verkiezingen voor de deur, lijken ook politieke partijen zich te laten leiden door deze negatieve tendensen. Met vage doelstellingen, waarvan de meeste niet gerealiseerd kunnen worden, proberen de partijen zieltjes te winnen. De lokale partijen zijn waarlijk een farce geworden. Het wordt dan ook tijd deze partijen een met eens wat nieuws komen en dat de media daar positief aan bijdraagt. Zoniet, dan vrees ik dat er weinig nieuws zal komen in ’s-Hertogenbosch. En geloof me, in ’s-Hertogenbosch gebeurt ontzettend veel nieuws.