Ouwe stokpaardjes en ouwe koeien
14 januari 2006
Nog minder dan 2 maanden en dan zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Niet dat het publiek daar veel van merkt, want de gemiddelde Bosschenaar zal je vreemd aankijken als je het hebt over verkiezingen, laat staan dat ze weten waarvoor dat dan is. Vreemd denk ik, want het afgelopen jaar heb ik de gemeenteraadsleden veelvuldig horen zeggen dat het contact met de burger beschamend is. Des te meer reden om al vroegtijdig te beginnen met campagne, al was het alleen al om uit te leggen wat die verkiezingen inhouden en hoe de lokale politiek werkt. Dat moet je langzaam opbouwen en het publiek niet op het laatste moment overladen met informatie. Nog veel beschamender is dat het nu de landelijke politiek is die het startschot geeft voor de gemeenteraadsverkiezingen.Nee, er is daar veel op aan te merken. Er zijn zelfs partijen die nog niet eens een partijprogramma klaar hebben. Er staan ook nog geen aanplakborden (daar zijn ook al regeltjes voor). Van de partijprogramma’s die al wel op internet te vinden zijn (dat 60 % zich niet via die weg van informatie voorziet, ontgaat de meeste partijen blijkbaar) valt me op dat er geen enkele partij met een visie is. Men lazert over elkaar heen over volkshuisvesting, veiligheid, meer arbeid, meer groen en nog wat van dat soort punten. Mooi denk je dan, maar als je denkt dat iets opzienbarends tussenzit, dan vergis je je. Sterker nog, geen enkele partij kijkt verder dan 4 jaar (de termijn waarvoor ze gekozen worden) of naar de ontwikkelingen die allang ingezet zijn, maar niet tot de partijen zijn door gedrongen. Men spreekt over goedkope woningen (zonder te zeggen wat goedkoop is) of over woningen voor ouderen. Niemand spreekt over nieuwe wijze van bouwen (alleen GroenLinks wil meer duurzaamheid) laat staan dat men durft te spreken of regionale samenwerking.
Men wil meer werk, minder auto’s, maar komt daarvoor niet met nieuwe ideeën. Nergens lees ik dat men het centrum eens moet ontlasten, door elders grote winkelcentra te bouwen en zo het parkeerprobleem om te lossen, ik lees alleen dat de huidige (veel te kleine) winkelcentra, beter bereikbaar moeten worden, men meer moet fietsen en dat het Openbaar Vervoer verbeterd moet worden, waarbij voor het gemak vergeten wordt dat de provincie daarvoor sinds 1 januari verantwoordelijk is en het nog maar zeer de vraag is de gemeente hier iets over te zeggen krijgt. In een wereld die in snelle mate aan schaalvergroting doet, lees je daarover geen woord over in de verkiezingsprogramma’s. Men wil op wijkniveau met wijktafels en dergelijke de problemen oplossen. Mooi, maar dan moet je daar wel middelen voor beschikbaar stellen en daar faalt het nu al op. Men denkt dat je de mensen rustig kan houden door het geven van wat burgerinitiatiefgelden, alsof daar de problemen mee weggaan. Dat soort gelden gaan op aan buurtblaadjes, speelplaatsen en wijkfeestjes. Daar gaat het dus helemaal niet om. Dan zijn er nog partijen die roepen dat de Brabantse hoofdstad de groenste, de duurzaamste of de mooiste stad moet zijn en wel van Nederland. Alsof de gemiddelde Bosschenaar daar op zit te wachten.
Nee, niks vernieuwends in de partijprogramma’s. Het zijn voortzettingen van ingeslagen beleid of beleid dat vanuit Den Haag in de gemeentes wordt gedropt. Ze hebben het over WMO, terwijl de meeste niet eens weten wat WMO is. Ze hebben het over een één loket functie, maar leg dan ook uit wat dat is. Men wil meer woningen, maar al jaren presteert de gemeente onder de maat, hoe moet dat veranderen, men wil dat bedrijven meer allochtonen aannemen en wil daar over praten. Geen enkele partij vraagt zich af of er teveel bureaucratie is, processen te langzaam verlopen en of ambtenaren niet te veel macht hebben (terwijl discussie in het geval van de falende parkeergarage mijlendik op tafel lag). Ook is er geen enkele partij die het lef heeft om vragen te stellen of het wel rendabel is om het cultuurgoed in stand te houden. Nee, kom niet aan de trots van ’s-Hertogenbosch, de Sint Jan, want dan heb je een probleem.
Ook vestingwerken moeten behouden worden, maar wie durft de vraag te stellen of dat wel echt moet en je die historie niet een los moet laten of anderszins veel beter moet exploiteren. Het CDA verwoord eigenlijk de situatie van ’s-Hertogenboch nog het beste: "'s-Hertogenbosch kenmerkt zich door een veelkleurige lappendeken van gemeenschappen die op allerlei gebied samen leven, samen actief zijn, elkaar dragen en daaraan een eigen 'gezicht' ontlenen en dus elkaar binden. Het zijn uiteindelijk de kernen van waaruit 's-Hertogenbosch is opgebouwd."
En juist de zoektocht naar die kernen, die zo verschillend zijn en dus ook een diverse aanpak behoeven, blijft achterwege. Men zoekt naar stedelijke oplossingen en die zijn er niet. Men moet een lef hebben te kiezen voor onmogelijk ogende maatregelen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het opheffen van FC Den Bosch als men kan aantonen dat dit de openbare veiligheid ten goede komt. Een maximum stellen aan het aantal verkeersbewegingen in en rondom het centrum, door decentralisatie. Nieuwe woningen bouwen door gebruik te maken van nieuwe bouwinzichten (bijvoorbeeld piramide bouw). In het onderwijs speelt het bedrijfsleven een steeds grotere rol, maar door regelgeving wordt dat telkens beperkt. Zorg daar dus voor ruimte. Straf uitvallers strenger en ondersteun een voedselbank, als je problemen niet op een andere manier kan oplossen. Wat ik tot nu toe onder ogen heb gekregen aan verkiezingsprogramma’s is te triest voor woorden en bijna hetzelfde als 4 jaar geleden. Er is wel wat bereikt, maar veel te weinig. En hoe weinig verstand mensen van politiek hebben, bewijst nieuwkomer Progressief Den Bosch wel. Ze komen met een 25 punten programma, waarvan de helft al is ingezet en de andere helft nagenoeg onbetaalbaar. Of wil de partij mij eens uitleggen waar ze het geld vandaan halen om de naam ’s-Hertogenbosch in Den Bosch te veranderen? Of denkt de partij dat dit niks kost?
Het zijn allemaal ouwe stokpaardjes waarop de partijen voort willen gaan en de rest zijn ouwe koeien. Blijkbaar beseft men niet dat de stad (of liever het bedrijfsleven) uiterst modern is, maar de inwoners van het dorp dat niet zijn.
Maar ga vooral stemmen, maar wil er dan nog wel snel een protestpartijtje opstaan die die stemmen in ontvangst wil nemen.