Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer

Politiek leuk?

5 september 2007

Mag politiek leuk zijn? Als je het beschouwt als een volksvertegenwoordiging en ook als een afspiegeling van de bevolking, ja dan zou het best leuk mogen zijn. Maar ook aan leuk zitten grenzen, want al snel kan het idee ontstaan dat de politiek de zaken niet serieus neemt. Dinsdagavond was er een gemeenteraadvergadering. De agenda was niet overdreven lang en dat werd door de oppositie gebruikt om een aantal moties vreemd aan de orde van dag indienen. Dat zijn voorstellen over onderwerpen die helemaal niet op de agenda staan en waarover op korte termijn ook geen discussie verwacht wordt. Vaak zijn die moties er om aandacht te vragen voor zaken die wel directe aandacht nodig hebben. Zo was er een motie die vroeg naar een onderzoek naar sociaal eetcafé D’n Mengelmoes. Het café voldoet niet meer aan de subsidie voorwaarden en dreigt om die reden de subsidie kwijt te raken en daardoor te moeten sluiten. Omdat iedereen van links tot rechts het er wel over eens is dat dit café een belangrijke rol speelt in het doorbreken van een sociaal isolement, wil men naar een oplossing zoeken. Het café krijgt echter subsidie om mensen op te leiden en te laten doorstromen naar een reguliere baan. Dat lukt niet, dus moet er een andere vorm komen waarop de gemeente kan bijdragen aan het voortbestaan van het café.

Helaas waren er ook moties die een veel mindere noodzaak hadden. Zo was een motie van Bosch Belang die vroeg om instemming van de verkiezing van het lied Brabant van Guus Meeuwis tot Brabants Volkslied. Het lied klonk zelfs even door de vergaderzaal. Deze motie heeft helemaal geen noodzaak en draagt helemaal niets bij aan de Bossche samenleving. Dat een paar fanatiekelingen ruim 20.000 digitale handtekeningen ophalen (in heel Noord Brabant) is leuk, maar ik zit nog te wachten op een actie die tegen een volkslied is of in ieder geval tegen het lied Brabant. Zo zijn er nog meer kandidaten voor het Brabantse Volkslied. Daarnaast is het nog maar zeer de vraag of de politiek zich überhaupt wel moet bemoeien met het Volkslied. De provincie is daar duidelijk in geweest. Wat hun betreft komt er geen Volkslied. Als het er al moet komen, dan moet het van het volk komen en die worden het er nooit over eens. Bovendien wat moeten we met een provinciaal volkslied. Vraag aan de Nederlanders of ze hun provinciale Volkslied kennen en de meeste zullen je meewarig aankijken. Het was dus een motie die bij voorbaat geen kans had en werd weggestemd. Leuk voor het Volk, maar slecht voor de politiek. Dat kun je populistisch noemen.

Blijkbaar vonden twee andere lokale partijen het nodig om ook een overbodige motie in te dienen. Stadspartij Knillis en Leefbaar ’s-Hertogenbosch en Rosmalen kwamen met het voorstel om toch maar een nieuw Puthuis en een Mariakapelletje op de Markt te plaatsen. Overbodig omdat in 2005 al is besloten door een meerderheid van de Raad dat er geen nieuwe put zou komen. Het college heeft wel gemeend een soort herinnering in het plein te bouwen en heeft daarvoor besloten om drie kunstenaars de opdracht te geven een ontwerp te maken, waarvan er dan één wordt uitgekozen. Onder het mom dat de beslissing om een herinneringskunstwerk te maken nooit is voorgelegd aan de raad, willen de partijen toch weer een ontwerp voor een put inbrengen. Dat is dus zoiets als een klein kind dat zijn ouders om een snoepje vraagt en het niet krijgt, ook niet na herhaaldelijk vragen. Het kind kan het er dan wel niet mee eens zijn, maar zal er mee moeten leven. Blijkbaar kunnen deze lokale partijen dat niet en proberen telkens weer de politiek te frustreren met dit soort voorstellen. Ze dreigen dat men er ooit nog eens spijt van zal krijgen als men niet iets voor de huidige put zal neerzetten.

Ik zal niet ontkennen dat de binnenstad een historisch karakter heeft en dat dit ook veel bezoekers trekt en het de binnenstad een bepaalde allure geeft. Toch vind ik het krampachtig vasthouden aan de historie in een leef- en werkomgeving niet zodanig moet zijn dat vooruitgang in gedrang komt. De keuze voor een moderne markt is om die reden een prima keuze. Een put die ooit in 1500 is gebouwd, maar al lang geleden is verdwenen en uiteindelijk is vervangen door een nep put als een eindexamen project van een bouwopleiding. Het voorstel komt eigenlijk op hetzelfde neer, want in de motie wordt gesproken over een leerwerkproject. Kortom, de ene nep put wordt vervangen door een andere nep put. En dat terwijl 2 jaar geleden de wens om de put niet willen laten terugkeren was omdat het ging om een nep put. In het voorstel werd ook nog gesproken over een Mariakapelletje. Dat de SP zelfs dit steunde (vanwege het historische element) ontlokte Ruud Schouten van GroenLinks de opmerking dat het niet vreemder moet worden (immers de SP heeft niets met het geloof).

Terecht dat een aantal partijen opmerkte dat de timing van het voorstel vreemd is, net nu kunstenaars gevraagd wordt een ontwerp te maken. GroenLinks vroeg zich toch af hoe geloofwaardig de politiek is als telkens op eerder genomen besluiten moet worden teruggekomen. Verantwoordelijk wethouder Eugster had bij eerdere bijeenkomsten laten weten dat discussie over een put een gelopen race was. Haar reactie dat het college de motie niet zou uitvoeren was voor de VVD genoeg reden om hun steun aan het idee in te trekken. Daardoor haalde ook deze motie het niet. Helaas werd de stelligheid waarmee het college aangaf dat ze de motie niet zouden uitvoeren, door paar oppositie partijen weer aangegrepen om aan te geven dat het college dit eigenlijk niet zou kunnen doen, want normaal houdt het college minimaal 4 weken aan om aan te geven dat ze bepaalde moties uit te voeren. Dit zielige kat en muis spel is slecht voor het imago van de politiek en sommige lokale partijen moeten zich eens gaan afvragen of ze wel zo’n positieve bijdrage aan de stad leveren. Het neigt alleen maar naar populistisch gedrag en daarmee ondermijn je je eigen kwaliteit, want ook bij goede ideeën dreigt dan dat je partij niet meer serieus genomen wordt. Laat de politiek maar gewoon zakelijk zijn, leuke politiek bestaat nu eenmaal niet.

Auteur: Alfred