Stadsvisie
16 januari 2005
Deze week werd in diverse commissies gesproken over de toekomst van de stad. Zo kwam cultuur aan bod, maar ook de stadsontwikkeling. Als het aan onze bestuurders ligt wordt daar allemaal wel wat aan veranderd. De vraag is of dat echter wel nodig is, want als je iets veranderen of uitbreiden, dan moet er dus iets tekort schieten. De vraag is echter wanneer iets te kort schiet. Als het om cultuur gaat lijkt onze stad iets te kort te komen, maar wat lees ik de nota podiumkunsten? 10 tot 15 % van de bevolking bezoekt klassieke concerten of opera waarvan 40 % buiten de stadsgrenzen. Voor popmuziek geldt dat 25 % popconcerten bezoekt, waarvan 44 % buiten de stad en voor grootschalig theater komt circa 27 % de deur uit waarvan 43 % afreist naar andere plaatsen in Nederland.Nu zou je kunnen concluderen dat er een tekort is het Bossche omdat per doelgroep ongeveer 40 % het buiten de stad zoekt. Afgezien dat 60 % het binnen de stad wel kan vinden, is per doelgroep slechts 10 % van de totale Bossche bevolking dus niet tevreden met het aanbod. Dat is dus niet veel en behoeft dus eigenlijk geen aanpassing. Nu heeft ’s-Hertogenbosch ook een regiofunctie dus de getallen zijn wat geflatteerd. Als je echter gaat kijken in een straal van 40 tot 60 km rondom de stad, dan is er eigenlijk genoeg dekking van de cultuur. Dus eigenlijk hoeft er niet veranderd of uitgebreid te worden op dit gebied. Immers waarom zou je hier hetzelfde gaan doen wat je binnen 40 km van de stad het ook kan vinden. Alleen als je de mobiliteit wil inperken, zie daartoe een reden. Het enige wat er overblijft van het podiumbeleid is dat er behoefte bestaat aan een middelgrote zaal voor 300 tot 400 mensen. Nu het stadsbestuur er voor heeft gekozen voor privatisering van het cultuuraanbod op de podia, blijft de invloed van de gemeente beperkt tot het regelen van een gevarieerd aanbod waarin geen concurrentie plaatsvindt.
Alleen op het gebied van jongerencultuur schijnt onze stad tekort te schieten. De gemeente hoopt dit op te lossen met een jongerencentrum, maar ik vrees dat het een achterhaald plan is. In de wijken gebeurt genoeg alleen een overkoepelende instelling ontbreekt, althans dat zou je denken, maar stichting Divers doet al veel op dit gebied. Juist deze stichting wordt dit jaar gekort op subsidie, wat ik niet begrijp. De stichting, door de gemeente zelf in het leven geroepen, heeft al aardig wat ervaring met jongeren. Het verbaasd me dan ook dat er weer een aparte organisatie moet komen die iets moet gaan doen met subculturen en mainstream. De wethouder heeft daarvoor TR Events gevraagd. Een in mijn ogen volslagen kromme beslissing. Of is de gemeente bang om alles bij één organisatie neer te leggen of voldoet stichting Divers niet? Als het gaat om commerciële activiteiten gaat voor jongeren, dan moet de gemeente zich daar niet mee bemoeien en gewoon zorgen voor een exploitant van een “mega-disco”. Concluderend dat er op cultuurgebied eigenlijk maar weinig veranderd moet worden, kwam ik bij het stuk waarin het college haar visie geeft over de aanpassing van de (binnen)stad en het Managekwartier. Het gaat hier dus niet om grote projecten die (gemeente)grenzen overschreiden zoals de verbreding van de A2 of de Zuid-Willemsvaart, maar om aanpassingen binnen de stad. Maar daar naar kijkend, kan ik niet bedenken wat er gewijzigd moet worden. De Markt mag blijven zoals ze is, en dat geldt ook voor de Parade. De bereikbaarheid van de stad zie ik ook niet als prioriteit, immers er is juist voor gekozen om die bereikbaarheid te beperken, althans voor het gemotoriseerde verkeer. Er start zelfs binnenkort een proef om een transferium tot één uur ’s-nachts open te stellen. Een cultuurcluster op de Kop van het Zand. Ach die is er al en een jongerencentrum aldaar hoeft van mij dus niet. Bovendien is ook het Paleiskwartier in beeld voor extra cultuurfaciliteiten. Het college ziet de bewoners van oude HBS graag vertrekken naar de Kop van het Zand, maar de bewoners zien dat zelf niet zitten (als ik het BD mag geloven) en zelf zie ik dat nu ook niet. Een hotel in het Managekwartier zie ik ook niet zitten, dan nog eerder een soort jeugdherberg, want dat vind ik een grotere tekortkoming van de Brabantse hoofdstad. Men wil graag een stadsentree maken die gezien mag worden, maar tevens wil met de groenvoorziening instandhouden. Eigenlijk zie ik niks in de stadsvisie. Men wil alles in hokjes duwen. Een Cultuurcluster op de Kop van het Zand, een Museumkwartier in de omgeving van waar nu de Toonzaal is, een Paleiskwartier met een woon-, werk- en ook nog cultuurfunctie enzovoorts. En dan ook nog een Managekwartier dat een stadsentree uitstraling moet hebben. Ik zie de meerwaarde echter amper. En dan komt er ook nog een Gasthuiskwartier.
Ik denk echter dat de gemeente vreest dat als ze nu niks doet, de gemeente bang is dat het in de toekomst geld gaat kosten. Maar levert het extra banen op? Ik vrees van niet. Dat is echter waar de stad juist wel behoefte aan heeft. Met een werkloosheidspercentage van 9 % doet de stad het slecht. Ook op het gebied van sociale woningbouw doet de gemeente het ook al niet zo goed en ook dat kwam deze week ter sprake (en niet alleen vanwege een kraakactie). Men vroeg zich af of het stimuleringsplan van de gemeente wel werkt. Gezien het resultaat, vrees ik van niet. De gemeente faalt in Barten Noord, zal waarschijnlijk ook wel falen in Boschveld en ook voor Deuteren hou ik m’n hart vast. En in de Groote Wielen? Ook daar zijn woningen voor sociale bewoning gepland, maar volgens mij staan die er nog steeds niet en dat terwijl daar in deze stad het meeste behoefte aan.
Ik kan alleen maar constateren dat de gemeente bij de verkeerde zaken met de inhoud bezig is en ook met de verkeerde dingen bezig is om geld te besparen. Terwijl het college zoete broodjes bakt, zit er een gemeenteraad die daardoor teveel laat verleiden. En daarmee is mijn ogen het systeem van dualisme mislukt. Het ontbreekt ons stadsbestuur jammerlijk aan een stadsvisie.