Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer
Stadsnieuws Den Bosch| Bewoners aan het woord

Bewoners aan het woord

2 december 2008


Fotograaf: - Bron:
Afgelopen zaterdag bezocht het college de buurten Boschveld en Deuteren. Tijdens dit bezoek konden de bewoners vertellen waar ze mee zitten en welke problemen ze opgelost willen hebben. Het college gaf na afloop aan dat ze veel hadden opgestoken van het bezoek en Burgemeester Rombouts nodigde diverse bewoners uit om nog eens naar het stadhuis te komen om verder te praten over bepaalde zaken. Er waren niet alleen problemen, want het college zag ook dat er op diverse gebieden vooruitgang is geboekt en wil dat graag verder voortzetten. Het OBB startte en ludieke actie onder naam Trots op Boschveld (TOB) waarbij over de B een rode P is geplaatst. Ze vroegen onder andere aandacht voor het verdwijnen van een aantal bomen bij de sloop van Fase 1. Ook spraken ze hun zorgen uit over de sloop en het gebrekkige onderhoud van woningen, die eigenlijk gerenoveerd zouden moeten worden. Ook bouw van zogenaamde sociale woningen vinden ze onvoldoende, want de (gezins) woningen zijn daarvoor veel te duur. Ze vinden eigenlijk dat bewoners te weinig grip hebben op de ontwikkelingen in hun wijk.

Het college bezoekt regelmatig diverse buurten in de stad om zich op de hoogte te stellen van de zaken die er in stad spelen. Soms kan een dergelijk bezoek alleen al leiden tot initiatieven. Zo waren de Boschveld Girls, een groep meiden die een voetbal team vormen, op zoek naar een team tenue. Een winkelier uit het winkelcentrum in Boschveld zei toe hiervoor een bijdrage te willen leveren. Een ander probleem van dit team is niet zo snel opgelost. Ze willen graag voetballen tegen anderen meidenteams uit de stad, maar die zijn er niet. Hier ligt een taak voor Divers om ook in andere buurten meiden voetbalteams bij elkaar te krijgen.
In Boschveld loopt al jaren een project met de Boschveld Boys. Het effect hiervan is positief, al waren er ook klachten van jongeren die geen deel uit maken van dit team, dat ze vaak niet in de voetbalkooi terecht kunnen.
Ingrijpend in zowel Boschveld als Deuteren is de sloop en nieuwbouw van woningen. Dit leidt vaak tot problemen en bewoners in Deuteren gaven aan dat ze zich vaak gepasseerd voelden. Ook de sloop van de woningen in Boschveld leidt tot problemen. Doordat er nu 106 woningen zijn gesloopt, zijn er ook veel kinderen uit de wijk verdwenen. Dit is te merken op basisschool ’t Boschveld. Door de teruggang van het aantal leerlingen dreigen er nu zelfs onderwijzers te moeten vertrekken. Ook het feit dat deze basisschool een zogenaamde zwarte school is stoort een aantal bewoners. De kwaliteit van het onderwijs wordt als goed ervaren, maar het draagt niet bij tot de integratie. Een moeder van buitenlandse afkomst vindt dit jammer omdat haar kinderen nu minder kans krijgen de Nederlandse taal en cultuur te leren. Een Nederlandse moeder gaf aan het jammer te vinden haar kinderen op een andere basisschool te hebben ondergebracht. Ze motiveerde haar keuze door aan te geven dat de speelcultuur tussen autochtonen en allochtonen kinderen te veel verschilt, maar ook de cultuur tussen de ouders. Ze pleitte voor een kinderopvang vanaf 0 jaar, zodat kinderen vanaf het begin met elkaar kunnen opgroeien, zodat die verschillen vanaf het begin weggenomen kan worden. Een aan de basisschoolgebonden kinderopvang is er nu niet. Duidelijk dat dit op korte termijn geregeld moet worden en niet over een paar jaar. Er werd een voorstel gedaan om te komen tot een uitwikkelingsproject te komen tussen de Beekman school, waar veel kinderen uit Boschveld onderwijs volgen, en ’t Boschveld.
Ook werd aangegeven dat veel jongeren geen plek hebben in Boschveld om naar toe te gaan. Zoiets als De Mix in De Kruiskamp zou een welkome oplossing zijn. Ook waren er diverse klachten over de kwaliteit van de woningen. Zowel Zayaz als BrabantWonen werd verweten te weinig onderhoud te doen aan de woningen. Dit leidt niet alleen tot een ongezonde woning, vanwege vochtproblemen, maar ook tot hoge stookkosten, iets wat de gemeente juist komende jaren wil aanpakken. Het OBB, de wijkraad van Boschveld, pleit al jaren voor een betere aanpak. Dat geldt ook in Deuteren waar veel woningen snel in kwaliteit verliezen zonder dat de corporaties ingrijpen. Daar werd ook geklaagd over de trage voortgang van projecten. Men wil daar dat de buurt goed bereikbaar blijft als het ziekenhuis klaar is, maar ook wil men dat de parkeeroverlast binnen de perken blijft.
Bij het winkelcentrum Boschveld ervaart men een duidelijke vooruitgang qua inperking van de overlast. Het plaatsen van camera’s en ingrijpen bij bepaalde winkels heeft tot verbeteringen geleid. Toch wil de winkeliersvereniging dat er een aanpak van de luifels komt. Dit gaat erg moeizaam omdat de eigenaren van de winkels de winkels verhuren en dus niet een direct belang hebben. Bovendien zitten ze in verschillende verenigingen van eigenaren (VVE). Om te komen tot een samenwerking tussen die verschillende VVE’s blijkt een lang en moeizaam project, maar men is hoopvol dat er toch een aanpak van de luifels kan komen. De winkeliersvereniging vindt wel dat de leegstaande panden, die gemeente heeft aangekocht, weer gevuld moeten worden, al is het maar iets tijdelijks als een expositieruimte.
Ook was er aandacht voor de verkeersproblemen. Zo zijn bewoners van het Veemarktkwartier bezorgd over de gevolgen van de aanleg van de verlengde Parallelweg, de busremise en een logistiek centrum. Ze verwachten hierdoor meer verkeersoverlast. De gemeente is op dit moment bezig met verkeerstellingen en wil op basis van die gegevens een nieuw verkeersmodel opstellen.
Het college maakte ook kennis met diverse projecten voor jongeren. Zo kreeg Burgemeester Rombouts een schilderij, gemaakt door de Kidsclub, aangeboden. Dit maakte onderdeel uit van een project waarin kinderen konden aangeven hoe zij hun droomhuis zagen. Ondanks de positieve ontwikkelingen, moet er in zowel Deuteren als Boschveld nog veel gebeuren. Op sommige gebieden gaat het om ingrepen die op korte termijn moeten plaatsvinden.

Auteur: Alfred Heeroma