Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer
Stadsnieuws Den Bosch| Bossche EHBO-vereniging na 70 jaar nog springlevend

Bossche EHBO-vereniging na 70 jaar nog springlevend

2023-11-30 10:10:24

Een EHBO training is nuttig.
Fotograaf: EHBO - Bron: Persbericht
Op 13 december bestaat de Katholieke Vereniging voor EHBO 's-Hertogenbosch 70 jaar. En al even lang worden mensen opgeleid voor EHBO en staan de vrijwilligers klaar om te helpen bij tal van evenementen.

In hotel de Postzegel vond op 13 december 1953 de oprichtingsvergadering plaats. Aanvankelijk was men een afdeling van de Katholieke Bond voor EHBO maar later werd de naam veranderd in Katholieke Vereniging voor EHBO. Maar waar staat deze vereniging voor?

Opleiding
Op de eerste plaats leidt de vereniging mensen op voor het basisdiploma EHBO van het Oranje Kruis. Hiervoor wordt een cursus gegeven van veertien lesavonden van twee uur. Naast de nodige theorie wordt er flink geoefend zelfs met acteurs die zijn getraind om slachtoffers na te spelen. Voor de EHBO-ers die hulp willen verlenen, biedt de vereniging de mogelijkheid om het diploma Evenementenzorgverlener te halen. Dit diploma is steeds vaker een vereiste om als EHBO-er bij evenementen zorg te mogen en kunnen verlenen. Gelet op de complexiteit die, zeker bij grotere evenementen, een rol speelt is deze opleiding een onmisbare aanvulling op de basis-EHBO. Daarnaast biedt de vereniging ook lessen aan voor wandel- en sportletsels.
Voor degenen die wat minder diep op de stof willen ingaan, is er de mogelijkheid om alleen een reanimatiecertificaat te halen. Dat is een opleiding van een avond van drie uur. Als je deze opleiding hebt afgerond is het natuurlijk belangrijk om de stof een keer per jaar te herhalen. Ook daarvoor biedt de vereniging voldoende mogelijkheden.

Hulpverlening
Behalve opleiding biedt de EHBO-vereniging ook volop mogelijkheden om de opgedane kennis in praktijk te brengen. Zo'n 35 leden ondersteunen regelmatig als vrijwillige hulpverlener een evenement. De meeste evenementen waar hulp verleend wordt, vinden plaats in 's-Hertogenbosch of directe omgeving. Denk hierbij aan de Bossche Avondvierdaagse, de competitiewedstrijden bij Hockeyclub Den Bosch, andere sportevenementen en culturele evenementen als Artibosch. Maar ook bij grote evenementen als carnaval, elf-elf, Koningsnacht en -dag en Bevrijdingsfestival is de vereniging van de partij. Zo waren er op 11 november jl. maar liefst 28 EHBO-ers actief in de stad van ’s-morgens half negen tot diep in de nacht.

Geen paniek
Tijdens die evenementen zien wij nogal eens lichte paniek bij de ouders als hun kind een kleine blessure heeft zoals een kapotte knie na een valpartijtje. Uiteraard helpen wij dat kind en stellen het gerust maar wij vinden het jammer dat de ouders zelf geen EHBO-kennis hebben. Ook al heb je niet altijd je verbanddoos bij je, je leert ook dat je rust moet uitstralen. Die rust breng je dan over op je kind en dat is al een belangrijke onderdeel van de hulpverlening. Wilt u uw kinderen en/of uw medemens voortaan zelf kunnen helpen, volg dan eens EHBO-cursus bij ons. Op 9 januari 2024 start, bij voldoende deelname, weer een nieuwe cursus. Als u belangstelling hebt, kijk dan op: https://www.ehbodenbosch.nl of stuur een e-mail

Wilt u liever alleen een reanimatieopleiding doen, kijk dan op de site van de Hartstichting en selecteer 's-Hertogenbosch.

Alle opleidingen worden gegeven in ons opleidingscentrum dat is gevestigd aan de Pelssingel 548. Eigenlijk zou iedereen de tijd moeten nemen om een EHBO-diploma te behalen, want je komt altijd in een situatie dat je denkt: Wat kan ik nu doen?

Auteur: Persbericht