Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer
Stadsnieuws Den Bosch| Onthulling gedicht in Boschveld

Onthulling gedicht in Boschveld

2024-04-10 14:21:02

Wethouder Mike van der Geld onthulde het gevelgedicht door het doorknippen van een lintje.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Boschveld Beweegt
Het was een zonnige, maar frisse woensdagmorgen toen het tweede gevelgedicht van een stadsdichter in Den Bosch werd onthuld. Het eerste was van Doeko L. op de gevel van de Jumbo in het Paleiskwartier.

Deze keer was het een gedeelte van een gedicht van de voormalig kinderstadsdichter Nephele Petridis. Vier regels zijn aangebracht op de gevel van de BBS Boschveld.

Nephele was de eerste kinderstadsdichter van Den Bosch. Vorig jaar werd ze gekozen omdat ze op een luchtige manier serieuze en volwassen gedichten presenteerde. Ondertussen is ze opgevolgd door twee nieuwe kinderstadsdichters. Het is nog niet gezegd dat het aanbrengen van een gevelgedicht een traditie wordt.

Voor de 'onthulling' kreeg de 12-jarige Nephele toestemming even van school te verzuimen. Voor een aantal kinderen van de BBS was de onthulling een leuke onderbreking van de les. Haar moeder en oom waren ook aanwezig en ook wethouder Mike van der Geld en diverse andere genodigden.

De onthulling viel nog niet mee. Over de Edisonstraat reed veel verkeer wat het voor het publiek aan de overkant van de straat iets lastiger maakte. Het was geen verrassing dat het draaiboek niet helemaal gehaald werd. Het gedicht hangt hoog aan de gevel en daardoor was het niet mogelijk om deze echt te onthullen. Er werd een 'zeepkist' neergezet en als eerste nam Mijntje Martens- van Alebeek het woord. Zij is van De Speak Up Club. Deze club richt zich op kinderen. Daar zijn diverse projecten voor waarvan Kinderstadsdichter er een is.
Wethouder Mike van der Geld zei trots te zijn op Nephele en dat ze kinderen inspireert. Hij vroeg aan de aanwezige kinderen of ze ook wel eens gedichten schreven en meerdere handen gingen de lucht in.
Vervolgens mocht de wethouder een lintje doorknippen, vastgehouden door twee kinderen van de basisschool. Daarmee was het gedicht 'onthuld'.

De gedichten van Nephele zijn gebundeld in een dichtbundel. Helaas is er maar een beperkte oplage, maar wellicht komt daarvoor nog een creatieve oplossing. Op de gevel staan slechts vier regels uit het gedicht dat langer is. Ze droeg het voor.

Een van de kinderen vroeg hoe ze aan de idee├źn kwam voor de gedichten. Nephele gaf dat ze veel in opdracht heeft gewerkt en daarbij het onderwerp vaak al vaststond. De ene opdracht was leuker dan de ander. De opdracht op de Sint Jan, waarbij ze naar boven mocht klimmen, vond ze het leukst. Ook een opdracht zonder thema in Rosmalen, vond ze leuk. Om een indruk te krijgen van de opdrachten zijn er een paar terug te vinden op youtube (zoek op lespakket kinderstadsdichter Den Bosch).

Nephele heeft het afgelopen jaar op diverse plekken mogen optreden. Niet alleen stond ze boven op de Sint Jan, maar ook bij de dodenherdenking en ze mocht ook optreden voor de burgermeester. Ze bezocht ook diverse scholen.

Het gevelgedicht is gebaseerd op de Moerasdraak. Dat vond ze een moeilijk onderwerp, omdat ze er eigenlijk niet veel over wist te vertellen. De kinderen van basisschool 't Boschveld hadden voor de onthulling een aantal tekeningen gemaakt van de moerasdraak, die nu (tijdelijk) te zien zijn op de ramen bij de ingang van de BBS.

Het idee voor het gevelgedicht bestond al langer. De locatie was redelijk snel gevonden omdat Nephele zelf ook in Boschveld woont. Ook is er een project dat streeft naar meer gedichten in de Spoorzone. Het verwerken van de aanvraag van de vergunning om het gevelgedicht aan te brengen duurde echter langer dan gedacht. De nieuwe stadsdichter Kelly Verdonk heeft er behoorlijk aan moeten trekken. Helaas kon ze deze dag niet aanwezig zijn.

Auteur: Alfred Heeroma