Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer
Stadsnieuws Den Bosch| Parade voorlopig nog niet autovrij

Parade voorlopig nog niet autovrij

24 januari 2007


Fotograaf: - Bron:
Naar aanleiding van vragen van de SP en Bosch Belang is er dinsdag 23 januari in de gemeenteraad gesproken over de Parade. Beide partijen vroegen zich af of er uitvoer was gegeven aan een motie uit november 2005 om de Parade autovrij te maken met ingang van 1 januari 2007 en tevens een inrichtingsplan klaar te hebben, waar uitvoer aan gegeven kan worden. Zoals bekend is de Parade nog niet autovrij, omdat de rechter, na een bezwaar van ondernemingsvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch, het verkeersbesluit voor de Parade heeft geschorst. Uit het debat bleek dat het verkeersbesluit pas in november 2006 is genomen, waardoor de periode voor bezwaar pas medio januari 2007 zou verstrijken. Een aantal oppositie partijen was verbaasd dat het verkeersbesluit zo laat is genomen. Wethouder Eigeman gaf aan dat hij tot het einde heeft geprobeerd om eventuele bezwaarmakers tegemoet te komen, maar dit met Hartje ’s-Hertogenbosch niet is gelukt. De verwachting is dat de afhandeling van het bezwaar, dat bij de rechter is ingediend, op zijn vroegst in juni 2007 tot een afronding komt. Ook brachten de genoemde partijen naar voren dat er geen inrichtingsplan is en daarmee dus ook geen uitvoering is gegeven aan de motie van november 2005. Wethouder Eugster betreed dit, omdat de procedure om te komen tot een inrichtingsplan is opgestart en er is gekozen om de inwoners van ’s-Hertogenbosch op een zo breed mogelijke wijze te betrekken, zodat er in een later stadium gekozen kan worden uit twee opties. De meeste partijen konden leven met deze uitleg.

De gemeente heeft al langere tijd de wens om het centrum van de stad autoluw te maken. Om toch te zorgen voor bereikbaarheid heeft de gemeente transferia ingericht, locaties buiten het centrum waar bezoekers kunnen parkeren en dan met de bus naar het centrum kunnen. Deze zijn al zeer succesvol en de gemeente is bezig om de capaciteit van de transferia te vergroten. Een andere maatregel is het voornemen tot het inrichten van een parkeergarage voor 1100 auto’s onder het Vonk en Vlam terrein aan de Hekellaan. Deze optie heeft echter vertraging opgelopen omdat het, vanwege verwachte overschrijding van milieunormen, door de Raad van State nog niet is goedgekeurd. Een derde stap was het autovrij maken van de Parade, maar ook andere locaties in de binnenstad. Ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch heeft in oktober 2005 al aangegeven niet akkoord te willen gaan met het autovrij maken van de Parade, als de parkeergarage aan de Hekellaan niet klaar zou zijn.
Nadat in november 2005 de gemeenteraad een fiat gaf voor het autovrij maken van de Parade, is het college gaan praten met de direct betrokken (bewoners en ondernemers nabij de Parade). Hiermee hoopte het college zoveel mogelijk punten die tot bezwaar zouden kunnen leiden, weg te nemen. Uiteindelijk bleven er 5 punten over. Deze zijn als stellingen geplaatst op de website van de gemeente met de bedoeling daar reacties van burgers op te krijgen. Tot nu toe hebben er zo’n 100 mensen gereageerd. Paul van de Krabben (Bosch Belang) vond dit niet veel en vroeg zich af of deze procedure wel juist is. Wethouder Eugster gaf als reactie dat dit pas een start is en eind januari alle bewoners een Parade magazine in de bus krijgen, waarin aangegeven is wat procedure is om te komen tot herinrichting van de Parade en hoe men daarover een mening kan geven. De wethouder gaat er van uit dat er uiteindelijk meer dan de 4000 reacties komen zoals die het gevolg waren van een soortgelijke procedure in Tilburg.
Uiteindelijk moet er via een dynamisch proces een nota van uitgangspunten komen, waarop twee ontwerpen zullen worden gemaakt. In die uitgangspunten moeten dan ook de randvoorwaarden verwerkt zijn (zoals vergunningen, archeologie en financiën). De burgers zullen dan uiteindelijk een beslissing kunnen nemen over de twee ontwerpen.


Alle raadsfracties en ook het college betreuren het dat de Parade nu niet autovrij is. Dit is te wijten aan bezwaren. Vooral de oppositie vond het verwijtbaar dat het college pas zo laat tot een verkeersbesluit is gekomen. Wethouder Eigeman gaf aan dat hij tot het laatste moment heeft geprobeerd om de ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch tevreden te stellen. Hij heeft op allerlei manieren compenserende parkeerplaatsen gerealiseerd (Paleiskwartier, Essent), maar blijkbaar was dat voor de ondernemers niet voldoende en dit heeft dus uiteindelijk geleid tot het kort geding dat om schorsing van het verkeersbesluit Parade vroeg. De wethouder liet zich wel ontvallen dat hij eigenlijk nooit het vertrouwen had dat de ondernemers akkoord zouden gaan. Juist op dit punt vond de oppositie dat het college meteen al in november 2005 het verkeersbesluit had moeten nemen. Op die manier hadden parallel aan de onderhandelingen ook de bezwaren afgehandeld kunnen worden. Dat het college niet voor de optie heeft gekozen was voor de SP en Bosch Belang voldoende reden om een motie van afkeuren in te dienen. Beide partijen vonden dat het college niet aannemelijk heeft kunnen maken dat ze voldoende uitvoering heeft gegeven aan de motie van 2005 (autovrij maken Parade en inrichtingsplan). Uiteindelijk stemden alleen de 4 lokale partijen en de SP voor motie, waarmee er onvoldoende steun was en de motie niet werd aangenomen.
Wethouder Eugster merkte ook nog op dat een snelle herinrichting van de Parade niet handig zou zijn. Immers wordt dit jaar ook begonnen met herinrichting van de Markt en het niet praktisch is dat de twee pleinen tegelijk “open“ liggen.
Diverse fracties merkten op dat de raad niet kan verwachten dat, als je burgers inspraak wilt geven in een zorgvuldig proces, dat er op 1 januari 2007 ook al een inrichtingsplan klaar zou zijn. Vooral Paul van der Krabben werd een aantal maal verweten dat hij, als pleitbezorger van het referendum, dat zou moeten begrijpen. Van Heijningen (CDA) merkte nog op dat er eigenlijk een motie van treurnis tegen de ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch ingediend zou moeten worden vanwege kleindenkerigheid.
Hoskam (VVD) gaf het college nog wel mee dat ze vond dat de communicatie vanuit het college richting de raad (tot zelfs e-mails de avond voorafgaand aan de vergadering) wel erg leek op "we flatsen wel iets in elkaar". Diverse fracties onderschreven dit.
Naar verwachting zal de gerechtelijke procedure in februari vervolgd worden. Afhankelijk van de beroepsprocedure (tot zelfs aan de Raad van State, het hoogste "gerechtshof") is het mogelijk dat er zeker tot zomer auto’s op de Parade mogen parkeren. Het college heeft het parkeerbesluit ondertussen gewijzigd. Overigens levert dit de gemeente wel onverwachte inkomsten op van zo’n € 65.000 per maand.
Zover bekend zijn er geen andere bezwaren gemaakt tegen het opheffen van parkeerplaatsen op de diverse lokaties in de binnenstad.
Discussieplatform Parade

Auteur: Alfred Heeroma