Stadhuispenning ter nagedachtenis aan Theodoor Victor van Berckel
1 september 2008
Fotograaf: - Bron:
De naam Van Berckel is niet onbekend omdat er een straat naar is vernoemd. Velen weten echter weinig van de achtergrond. De familie van Berckel had goede contacten met het stadsbestuur. Het stadsbestuur bestelde de stadhuispenningen ook altijd bij de familie die een goede naam had in het produceren van de zilveren en gouden penningen. Het maken van de penningen was een secuur werk, want de stempels moesten met de hand worden gemaakt. Theodoor Victor maakte niet alleen stadhuispenningen, maar werkte ook voor het huis van Oranje, de Brusselse Munt en later ook in Oostenrijk (na de Franse Revolutie).
De stadhuispenning werd in ’s-Hertogenbosch gebruikt als betalingsmiddel voor schepenen, gezworenen en raden. In de loop der jaren zijn er diverse ontwerpen gemaakt, zowel enkel- als dubbelzijdig en waren er in 2 formaten. In andere steden werden ook dergelijke penningen gemaakt, meestal vroedschappenningen genaamd.
De nieuwe penning heeft een diameter van 28 mm en wordt in zilver en eventueel in goud geslagen. De voorzijde is gebaseerd op de stadhuispenning van 1770 en heeft een beeltenis Theodoor Victor van Berckel met op de achtergrond het stadhuis. In het omschrift staat zijn naam en de herdenkingsdata. In de afsnede staat SILVADUCIS S.C.
De keerzijde is gebaseerd op de stadhuispenning van 1785 van Theodoor Victor met het stadsgezicht vanaf het zuiden bezien. Op de nieuwe versie staat het stadsgezicht afgebeeld
gezien vanaf het Bossche Broek met op de voorgrond Bastion Oranje en achter de stadsmuur een deel van het Paleis van Justitie, de spinhuiswal, de Sint Jan en rechts de mast van KPN.
Het omschrift luidt: "SI SENATUS POPULO ET POPULUS SENATUI UTERQUE FELIX"
wat vrij vertaald betekent: "Indien de raad (goed) is voor het volk en het volk (goed) is voor de raad zijn beide gelukkig".