Home Nieuws Columns Agenda Over Contact Disclaimer
Stadsnieuws Den Bosch| Veiligheidsbeleid moet beter

Veiligheidsbeleid moet beter

4 november 2008


Fotograaf: - Bron:
Uit de veiligheidscijfers blijkt dat de criminaliteit in de stad dit jaar op de meeste punten is verbeterd. Toch blijkt dat het veiligheidsgevoel van de burgers niet is vergroot. Om de problemen rondom de veiligheid te verbeteren is in 2004 besloten om het Veiligheidshuis op te richten. In dit Veiligheidshuis werken diverse organisaties samen. Hierdoor zijn wel verbeteringen opgetreden, maar het gewenste resultaat is nog niet bereikt. Op dit moment werkt er vanuit de gemeente 1 coördinator, maar in de praktijk is dat onvoldoende. Dit is de mening van burgemeester Rombouts en hij wil daarom een extra medewerker aanstellen die zorgt dat afgesproken zaken worden uitgevoerd en dat meer vaart zet om te komen tot betere afspraken. Bovendien wil hij dat er fysieke locatie komt waar de betrokkenen elkaar regelmatig tegenkomen. Hiervoor heeft hij € 260.000 gevraagd in de begroting voor komend jaar. De raad wil dat er meer resultaat komt die merkbaar is in de samenleving, meer daadkracht dus. Er moeten daarom doelen gesteld worden die meetbaar zijn en daarmee controleerbaar (smart) zijn. De raad is verdeeld of er een extra medewerker moet worden aangesteld of dat er een medewerker uit de bestaande organisatie vrij gemaakt kan worden. Met een fysieke locatie hebben de meeste fracties geen problemen (meer).

In het Veiligheidshuis werken organisaties samen die subsidie krijgen, maar ook andere instellingen als justitie. Een aantal fracties is van mening dat organisaties die subsidie krijgen gestuurd kunnen worden. Rombouts is het daar niet mee eens. Hij wil dat het woud van overleggen wordt beperkt en dat er meer resultaat komt. Daarom wil hij een medewerker die hier op toeziet. Als burgemeester kan hij met de vuist op tafel slaan als zaken niet goed gaan en hij zei dit vaker te zullen doen.
Zo heeft Rombouts al ingegrepen in de Hambaken. Hij wil er een daadkrachtig beleid. Sommige organisaties die in de Hambaken bezig zijn betreuren dat. Wethouder Snijders zal ook wijkwethouder worden van de Hambaken, volgens Rombouts een noviteit. Van Heijningen (CDA) pleitte ook voor een hogere strafmaat en er werd ook gepleit voor meer inzet door de politie op de jeugd. Rombouts gaf aan dat bij het politie district Brabant Noord meer mensen worden vrijgemaakt voor het werk op straat, vooral in de wijken. Hij vindt dat het financiële tekort bij het korps er niet toe mag leiden dat de veiligheid afneemt.
Een probleem dat ook naar voren werd gebracht bij de begrotingsbesprekingen was het probleem van de snorders (illegale taxi’s). Ook dat is Rombouts een doorn in het oog, maar de controlerende instantie valt buiten de bevoegdheid van de gemeente. De toeziende inspectie verleent ook de vergunningen. Masselink (stadspartij Knillis) kwam met het voorstel om een Bosch kenmerk voor taxi’s in te voeren. Dit idee vond instemming bij de meeste fracties.
Een aantal fracties sprak wel uit dat wijken waar het nu slecht(er) gaat niet teveel aandacht opeisen waardoor wijken met relatief weinig problemen er op achteruit gaan. Dit geldt ook voor het Wijkgericht werken. Het college gaf aan wijken er niet op achter moeten gaan.

Auteur: Alfred Heeroma